Kokt lam i dillsaus, en herlig klassiker

Av Bengt Sjöström

Receptet tog vi fram och vi hjälpte våra kock-elever vars skola var med i framställningan av kokboken ”Den heter Verldens beste lam”. En bok jag gärna rekomenderar.

Lam i dillsaus

Ingredienser

4 porsjoner

  • 700 g bog eller bringe av lam
  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 8 hvitpepperkorn
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss salt
  • ½ dl eddik
  • Stilk av en dillkvast
  • 1,5 l vann

Saus

  • 2 ss smør
  • ½ dl hvetemel
  • l l kalvekraft
  • 1 dl melk
  • ½ dl eddik
  • Toppen av dillkvasten
  • Salt og pepper

Tilbehør

  • 2 gulrøtter
  • 1 løk

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i fine biter, 3*3 cm
  2. Ha kjøttet i en kjele, dekk til med kaldt vann og la det koke opp
  3. Etter oppkok, skyll kjøttet i kaldt vann, dekk kjøttet med nytt kaldt vann og kok opp igjen
  4. Skrell og kutt grønnsaker i biter
  5. Legg grønnsaker, dillstilk og krydder i kjelen. Kokes på lav varme til kjøttet er mørt
  6. Sil av kalvekraften og fjern kraftgrønnsakene fra kjøttet
  7. Lag lys jevning, av smør og mel, tilsett kalvekraft under omrøring. La koke i 15 min.
  8. Tilsett melk, sukker, eddik og finkuttet dill, smakes til med salt og pepper (om du ønsker grønn saus kjøres den i blender). Kjøttbitene has i sausen.
  9. Kok skivede gulrøtter i saltet og sukret vann til de er myke, løkskiver tilsettes det siste minuttet. Siles av og blandes med kjøtt og saus
  10. Serveres med kokte poteter og garneres med dill